DEN HAAG - Interpay mag het supermarktconcern Ahold bijzondere korting op pintransacties geven. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandag meegedeeld.

Superunie, een inkooporganisatie van regionale supermarktketens, had bij de kartelwaakhond een klacht ingediend over de speciale tarieven voor Ahold. De onderneming eiste dezelfde korting en vond dat Interpay misbruik maakte van zijn monopoliepositie.

Volgens de NMa is de korting echter een beloning voor de risico's die Ahold heeft gelopen bij de introductie van het pinnen in de supermarkten. Toen Interpay in 1992 de overeenkomst met Ahold sloot, was pinnen nog geen gemeengoed. Om het pinnen meer ingeburgerd te krijgen, gaf Interpay ondernemingen die de sprong waagden een speciale korting. Superunie sloot pas in 1998 een contract.

Ahold heeft volgens de kartelwaakhond aanzienlijke investeringen gedaan om pinnen in de supermarkten op grote schaal mogelijk te maken. Bovendien garandeerde het concern destijds 45 miljoen pintransacties in 1995 en zestig miljoen in 1999. Het kreeg hiervoor een korting van 3 guldencent op elke pintransactie.

Onlangs bepaalde de NMa nog dat Interpay mogelijk misbruik maakt van zijn monopoliepositie. Winkeliers moeten daardoor te hoge tarieven betalen. De NMa verdenkt het bedrijf van concurrentiebeperkende maatregelen.