AMSTERDAM - De beurzen in Europa openden maandag in mineur, maar al snel trokken de koersen aan. In Amsterdam noteerde de toonaangevende graadmeter AEX aan het einde van de ochtend een winstje van 1,59 punten op 269,89 punten. Dat is een stijging van ,57 procent.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Volgens een handelaar kenmerkte de maandag zich door een gebrek aan handel. "Het is heel rustig bij zeer lage omzetten." In Amsterdam was de aandacht vooral gericht op ABN Amro en chemieconcern DSM. Beide ondernemingen kwamen maandag met kwartaalcijfers die van beide ondernemingen beter waren dan de verwachtingen. DSM won 0,2 procent op 37,07 euro.

ABN Amro moest een daling incasseren. Daar trok de koers 1,9 procent weg tot 15,53 euro. "Die reactie naar beneden is overtrokken", aldus de handelaar. "De cijfers van het concern waren zo slecht nog niet. Ik heb het gevoel dat de daghandel zich met dit bedrijf bezighoudt. Daarom daalt de koers relatief sterk."

Getronics

Automatiseerder Getronics was koploper op de beurs met een koerswinst van 24 procent op 72 eurocent. Voorbeurs had het bedrijf bekendgemaakt duizend à 1200 banen te schrappen en te stoppen met tien slechtlopende bedrijfsonderdelen. "Alles wordt aangegrepen om die koers hoger te laten uitkomen", aldus de handelaar. "Het gaat er uiteindelijk om of het bedrijf overleeft. Daar lijkt het wel naar uit te zien. Er zit echter wel een hoog risico aan vast."

Op de beurs voor middelgrote ondernemingen was de stand 264,30 punten. Dat is een verlies van 1,91 punten of 0,72 procent. "De AMX kenmerkt zich door een gebrek aan handel. Met de komst van alle beleggingsfondsen in die index gebeurt er weinig." De ogen waren gericht op kabelproducent Draka. Het fonds liet de afgelopen maanden flinke schommelingen zien na overnamegeruchten. Maandag ging er 4,1 procent af op 7,72 euro. Alleen Corio daalde harder. Dat had te maken met het uitkeren van dividend. Corio glees ,2 procent weg op 25,95 euro.

De andere beurzen in Europa kwamen ook in de plus te staan, met voor Parijs en stijging van 0,85 procent. Londen was 0,45 procent hoger en voor Frankfurt was er een stijging weggelegd van 0,55 procent.

In Parijs was Alstom een grote stijger (plus 4,3 procent). Het concern maakte vrijdag bekend 3000 banen bij zijn turbinedivisie te schrappen. Maandag werd bekend dat die divisie voor 1,1 miljard euro overgaat in handen van het Duitse Siemens.

Euro

De euro was met een koers van 1,1020 dollar wat lager dan de ,1040 van vrijdag bij het einde van de handel. Tegenover het pond sterling ging de euro iets omlaag, van 0,6935 tot 0,6905.