DEN HAAG - Acht bewindslieden van het kabinet-Balkenende rijden in een dienstauto die te vervuilend is en te veel brandstof verbruikt. Dat is in strijd met de regels. De NOS meldde dat zaterdag.

Het gaat om de zogeheten Normering Rijkspersonenauto's. Volgens die regels zijn bewindslieden verplicht een dienstauto met een energielabel D of beter te rijden. De meesten hebben overigens de dienstauto van hun voorganger 'overgenomen'.

Verburg

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) spant de kroon. Zij rijdt in een Audi A6 met een energielabel F, wat wijst op een hoger brandstofverbruik en meer CO2-uitstoot dan een auto met een A-label.

Het gaat om een dieseluitvoering, nota bene zonder roetfilter, bedoeld tegen vervuilende fijnstof. Verburg was niet bereikbaar voor commentaar. Zij verbleef de afgelopen dagen op de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.

De NOS achterhaalde de informatie over de dienstauto's van bewindslieden en topambtenaren - in totaal een tiental voor elk departement - via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Slurpauto

Acht van hen maken gebruik van een 'slurpauto', onder wie de bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zo rijdt vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet in een Chrysler, afkomstig van de vorige staatssecretaris Clémence Ross. Rouvoet is bezig een andere wagen "uit te zoeken".

Cramer

De Chrysler staat niet op de lijst van keuzemogelijkheden die minister van Milieu Jacqueline Cramer hanteert. Cramer zelf rijdt, met al haar topambtenaren, in een Mercedes E200 op aardgas, van het 'schoonste' energielabel A.

De andere vicepremier, minister van Financiën Wouter Bos, rijdt in een Volvo S80, met een B-label, die nog door zijn VVD-voorganger Gerrit Zalm is aangeschaft.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende beschikt over een BMW7, normaliter met een te hoog E-label. Maar het gaat noodzakelijkerwijs om een bepantserde wagen die om die reden geen energielabel heeft.

Twee ministers rijden in een vervuilende auto, maar om medische redenen is ook dat toegestaan. Bij minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen spelen zijn rugklachten een rol.

Verlengd

Collega Camiel Eurlings (Verkeer) rijdt een verlengde Audi A8. De 34-jarige bewindsman die 1,92 meter lang is, vertelt dat hij alleen onderuit gezakt terecht kon in de Audi A6 van zijn voorgangster Karla Peijs. Na consultatie van een arts mocht hij omzien naar een ruimere wagen.

Minister Cramer zal zich ervoor sterk maken dat de collega's die niet 'groen' genoeg rijden, in een A- of B-labelauto stappen. Maar volgens GroenLinkser Wijnand Duyvendak moet zij als verantwoordelijke voor de handhaving van de regels ervoor zorgen dat deze bewindslieden binnen zes maanden in een dienstauto met minstens het label D rijden, maar liever nog een A- of B-wagen.

Minimalistisch

PvdA-collega Diederik Samsom vindt dat het kabinet zich niet "minimalistisch" aan de regels dient te houden, maar zelf het goede voorbeeld moet geven en in een schone A-auto stappen.