AMSTERDAM - Het bankconcern ABN Amro heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. De nettowinst voor bijzondere posten kwam uit op 690 miljoen euro. Een jaar eerder lag dat bedrag nog op 602 miljoen euro, waarmee de stijging uitkomt op 14,6 procent. De winst ligt boven de verwachtingen van bankanalisten.

Bekijk video

ABN Amro boekte een bedrijfsresultaat van 1,4 miljard euro tegen ,35 miljard in de eerste drie maanden van 2002. Daarmee komt de stijging uit op 6,2 procent. Voorzitter R. Groenink is te spreken over het resultaat. "Ondanks de nog altijd moeilijke marktomstandigheden zijn wij erin geslaagd om een goed resultaat te realiseren. Dit was mede te danken aan de diversiteit van onze inkomstenstroom en het succes van de strategische herstructureringsprogramma's."

De omzet van het concern zakte met 4,8 procent tot 4,5 miljard euro. Het concern zag zich over het eerste kwartaal geconfronteerd met een aantal ongunstige macro-economische omstandigheden. De volgens de bank relatieve stabiliteit van de baten heeft te maken met de kracht van de hypotheek-gerelateerde activiteiten in de Verenigde Staten, de diversiteit van de inkomstenstroom en een aantal eenmalige posten.

ABN Amro wil geen conrete voorspelling geven voor de resultaten over de rest van het jaar. Groenink: "Het is op dit moment niet duidelijk in welke richting de wereldeconomie zich gaat ontwikkelen en wat de economische gevolgen van de geopolitieke ontwikkelingen zullen zijn. Hoewel het bedrijfsresultaat vertrouwen wekt, rechtvaardigt de algehele toestand van de wereldeconomie geen optimisme. Daarom willen wij ook in dit stadium nog geen uitspraak doen over de vooruitzichten voor het heel jaar."