RIJSWIJK - De verschillende politiebonden slaan voor het eerst op het actiefront de handen ineen voor een betere cao voor het politiepersoneel. Dat doen ze met een gezamenlijke, landelijke staking die het Korps landelijke politiediensten (KLPD) donderdag houdt. De actie gaat de hele dag duren.

De vakorganisaties proberen op deze manier een doorbraak te forceren in het cao-conflict dat ze hebben met de baas van de politie, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Tot nu toe voerden de twee grootste politiebonden, ACP en NPB, apart actie. Daar komt nu verandering in.

De politiemensen van het KLPD worden vanuit het hele land met bussen naar twee actiecentra in Driebergen en Zoetermeer worden gebracht. Een woordvoerder van het gezamenlijke actiecomité verwacht per locatie minstens zeshonderd stakers.

Verkeersdienst

Alle onderdelen van het KLPD, waaronder de verkeersdienst, de spoorwegpolitie en de rechercheafdeling, doen donderdag mee met de werkonderbreking. Om de noodhulp te garanderen worden zondagsdiensten gedraaid.

In principe staken ook de flitsagenten op de snelwegen. Automobilisten die van die gelegenheid gebruik willen maken door het gaspedaal eens flink in te drukken, moeten misschien toch nog eens nadenken: er zijn volgens de zegsman van het actiecomité altijd politiemensen die op zo'n stakingsdag toch aan het werk gaan.

Balkenende

Een aangekondigde actie van politiebeveiligers van premier Jan Peter Balkenende en sommige Tweede Kamerleden is donderdagochtend mislukt. Volgens een woordvoerster van de politiebond ACP is de actie afgeblazen, omdat de politici het niet op prijs stelden.

"Om de verhoudingen goed te houden, is het niet doorgegaan. Als dat wel was gebeurd, zou de schade te groot zijn geweest voor alle partijen", zei ze. De medewerkers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) die Balkenende begeleiden, zouden onder meer gele hesjes om de autostoelen doen zodat de minister-president die achterin goed zou zien.

Buttons

De beveiligers van Kamerlid Rita Verdonk zouden ook buttons dragen. Maar ook bij haar was geen enkel actiemiddel te zien. Wel liepen op het Binnenhof enkele DKDB'ers rond met een button met daarop de tekst 'politie in actie'.

De DKDB valt onder het Korps landelijke politiediensten (KLPD), dat de hele dag staakt voor een betere cao voor het politiepersoneel. De vakbonden willen op die manier een doorbraak forceren in het cao-conflict dat ze hebben met de baas van de politie, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

De DKDB staakt niet, maar wilde met hesjes en buttons toch aan de actie deelnemen.

KLPD staakt