MSTERDAM - Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt dat ons land te veel geld uitgeeft aan ontwikkelingshulp. Dat blijkt uit onderzoek van onzeWereld, het maandblad over ontwikkeling en Derde Wereld.

Nederland geeft jaarlijks 0,8 procent van het bruto binnenlands product aan ontwikkelingshulp, dit jaar bijna 5 miljard euro.

Volgens het onderzoek ergert driekwart van de Nederlandse bevolking zich verder aan het wervingsbeleid van hulporganisaties. De Nederlanders zijn telefoontjes, aanklampen op straat en persoonlijke mailings meer dan zat, aldus de onderzoekers.

Positiever

De bijna duizend ondervraagden toonden zich positiever over kleine hulporganisaties dan over grote. Bijna 43 procent heeft meer vertrouwen in de kleine organisaties, 4 procent meer dan in 2006. Dertien procent denkt het tegenovergestelde.

Hoofdredacteur John Verhoeven vindt dat de uitkomsten van het onderzoek een signaal moeten zijn voor de overheid en de hulporganisaties.

"Niet alleen beter uitleggen wat er met het geld gebeurt, maar ook waarom het hard nodig is dat we dat blijven doen", aldus Verhoeven.