ROTTERDAM - Topmanagers van de belangrijkste Nederlandse ondernemingen verdienden vorig jaar inclusief bonussen gemiddeld 956.000 euro. Zij ontvingen een basissalaris van gemiddeld 580.000 euro. Dat is 6,7 procent meer dan het jaar daarvoor.

Dat blijkt zaterdag uit een inventarisatie van het Algemeen Dagblad. De krant bekeek de jaarverslagen van vijftig Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. De bestbetaalde bestuurder was de Amerikaan Charles Strauss die bij Unilever ruim 4,2 miljoen euro aan salaris en bonussen toucheerde. Bij de 25 bestbetaalde managers zitten negen Nederlanders.

Gouden handdrukken

NRC Handelsblad berekende zaterdag dat Nederlandse bedrijven in het afgelopen jaar voor zo'n 34 miljoen euro uitkeerden aan gouden handdrukken. Ook deze krant bekeek jaarverslagen. Volgens de NRC ging het drie jaar geleden nog om 34 miljoen gulden.

'Zelfverrijking'

Voor voorman D. Terpstra van de vakcentrale CNV is de maat nu vol. "De werkgeversorganisaties moeten deze zelfverrijking stoppen." Volgens de vice-voorzitter van vakcentrale FNV K. Roozemond houden de topmanagers zich niet aan de afspraken over loonmatiging die door werkgevers en werknemers zijn gemaakt.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn veel Nederlandse ondernemingen internationaal actief. De salarissen van Nederlandse directieleden worden daarom gelijkgetrokken met de vaak hogere inkomens van hun collega's in het buitenland, zo liet de organisatie onlangs weten.