FORTH WORTH - Het cabinepersoneel van American Airlines is vrijdag akkoord gegaan met aangepaste loonconcessies. Daarmee lijkt surseance van de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld afgewend.

De vakbonden van de piloten en het grondpersoneel stemden donderdag al in met het inleveren van salaris. American Airlines bereikte al eerder een akkoord met de drie bonden, maar dat kwam op losse schroeven te staan toen bekend werd dat de directie zich flinke financiële voordelen had toegekend, die haaks stonden op de van het personeel verlangde offers. Topman Don Carty zag zich donderdag genoodzaakt op te stappen.

20 procent

De concessies die het personeel moet doen, werden wat verzacht. De concessies moeten een kostenbesparing opleveren van 1,8 miljard dollar per jaar. American had laten weten mogelijk al vrijdag uitstel van betaling te zullen aanvragen als er geen akkoord zou komen. Het nieuws over de instemming van het cabinepersoneel veroorzaakte op Wall Street een stijging van de beurskoers van de Amerikaanse maatschappij met 20 procent.