DIEMEN - Anoniem solliciteren zorgt volgens uitzendbureau Manpower niet voor een ander aannamebeleid. Uit een proef van Manpower met 761 sollicitaties blijkt dat autochtonen en allochtonen hetzelfde worden beoordeeld.

Wel bleek dat werkzoekenden met een niet-westerse achtergrond vaker worden afgewezen wegens te weinig ervaring voor de functie in kwestie.

Dat heeft Manpower maandag bekendgemaakt. Het uitzendbureau heeft een half jaar lang sollicitaties via internet voor de functie van consultant of vestigingsmanager dubbel laten beoordelen: Voor de ene lezer waren naam, geslacht, leeftijd, geboorteplaats en huwelijkse staat 'onzichtbaar' gemaakt en voor de ander niet.

Positief

Het uitzendbureau kondigde vorig jaar juni aan anoniem solliciteren uit te proberen, omdat uit onderzoek bleek dat bijna acht op de tien werkzoekenden geloven dat het helpt iedereen een eerlijker kans te bieden op een baan.

Vier op de tien werkgevers bleken ook positief over anoniem solliciteren en 29 procent dacht het zelf in de organisatie te kunnen gebruiken. Verder waren er positieve ervaringen met een experiment van de gemeente Nijmegen.

Niet-westers

In de proef van Manpower hadden 96 van de 761 sollicitanten een niet-westerse achtergrond. Volgens het uitzendbureau moesten opvallend veel van hen, circa 47 procent, worden afgewezen wegens te weinig commerciële ervaring en aansluiting met de functie.

Onder onder de kandidaten met een Nederlandse of andere westerse achtergrond was dat voor 26 procent het geval.

Leeftijdsverschil

Volgens een woordvoerster van Manpower lijkt het alsof de niet-westerse kandidaten gemiddeld een jongere leeftijd hadden en daardoor misschien vaker te weinig ervaring hadden. Hoe groot het verschil in leeftijd was kon de zegsvrouw niet zeggen.

Er is volgens haar ook niet onderzocht wat het effect van anoniem solliciteren is op het aannamebeleid ten aanzien van de andere persoonskenmerken, zoals leeftijd en geslacht.

Manpower heeft twintig van de sollicitanten uit de proef aangenomen; een persoon met een niet-westerse achtergrond en negentien Nederlanders. Volgens het uitzendbureau heeft het geen zin met anoniem solliciteren door te gaan, omdat het geen effect heeft.