RIJSWIJK - De stakingsestafette bij de politie gaat maandag de tweede week in. Bij diverse korpsen leggen medewerkers het werk voor kortere of langere tijd stil, uit protest tegen het cao-beleid van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). De vakbonden maken de komende dagen meer details bekend over nieuwe acties.

De politievakbond NPB heeft het weekeinde en maandag ingelast als 'adempauze' voor de minister. Die zou ze volgens de bond kunnen gebruiken om met een nieuw voorstel voor een betere arbeidsovereenkomst te komen.

Maandag en dinsdag leggen medewerkers van de parketpolitie bij de rechtbanken in Roermond en Maastricht het werk neer. Vervoer van gedetineerden en verdachten en aanwezigheid bij de zittingen is niet gegarandeerd.

De rechtbank in Roermond zet maandag particuliere beveiligers in zodat zaken ondanks de actie van vakbond ACP kunnen doorgaan. In Maastricht blijft de politie dinsdag in het gerechtsgebouw aanwezig.

112

Dinsdag pakken stakers van vier korpsen het stokje over: in Noord-Holland Noord, Midden en West-Brabant, Noord en Oost-Gelderland en Twente gaan politiebureaus dicht. In de regio IJsselland is de telefooncentrale van 0900-8844 door een werkonderbreking 's morgens niet bereikbaar, maakte vakbond ACP donderdag bekend. Noodnummer 112 blijft bereikbaar.

Behalve de grotere bonden NPB en ACP, voeren ook de ANPV en, sinds vrijdag, de VMHP actie. De VMHP is de bond voor hoger politiepersoneel, de leden bekleden veelal sleutelposities binnen de korpsen. Leden van de verscheidene bonden sluiten zich over het algemeen aan bij elkaars acties.