BRUSSEL - Malta viert zaterdag dat het sinds 1 januari officieel betaalt met de euro. De munteenheid werd tegelijkertijd ingevoerd op Cyprus, waarmee het aantal EU-landen met de euro is gestegen naar vijftien van de 27 EU-lidstaten.

De viering op Malta wordt bijgewoond door Europese hoogwaardigheidsbekleders onder wie de voorzitters van de Europese Commissie, van de Eurogroep, de president van de Europese Centrale Bank en de Sloveense premier Janez Jansa, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie.

Namens Nederland is staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) aanwezig. "De euro heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een sterke munt.

Met de soepele toetreding van Malta en Cyprus wordt de positie van de euro in de wereld nog verder bestendigd", aldus Timmermans.

Soepel

De invoering van de euro op Malta en Cyprus is soepel verlopen. Begin deze week werd al driekwart van de betalingen gedaan in euro's.

De oorspronkelijke twaalf eurolanden (Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Finland en Ierland) betalen sinds 2002 met de munt.

In januari 2007 sloot Slovenië zich aan bij de eurozone. Met Malta en Cyprus erbij is de euro nu de officiële munt voor 320 miljoen van de 495 miljoen inwoners van de EU.

Slowakije

Het volgende land dat de euro zal invoeren is Slowakije. Dat staat te trappelen om per 1 januari 2009 toe te treden tot de eurozone.

In Monaco, San Marino, Vaticaanstad, Andorra, Montenegro en Kosovo is de euro overigens ook al het belangrijkste betaalmiddel.

Koers

De koers van de euro steeg in 2007 naar recordhoogten ten opzichte van andere munten. Eind november was de euro bijna 1,50 dollar waard.