DIEMEN - Driekwart van de werkende mannen en 60 procent van de vrouwen leeft met de indruk dat ze tot nu toe niet alles uit hun carrière hebben gehaald wat er in zat.

Desondanks zijn twee van de drie werknemers wel (zeer) tevreden met hun huidige werkgever, de positie die ze verworven hebben en ook over de mate waarin dit allemaal te combineren is met het thuisfront.

Dat blijkt uit de zaterdag gepubliceerde Werkmonitor van uitzendconcern Randstad, waarvoor 868 werkenden zijn ondervraagd door Blauw Research.

Het minst tevreden zijn werkenden over de doorgroeimogelijkheden op het werk. Drie op de tien werknemers is echt ontevreden en circa een derde is niet negatief, maar ook niet uitgesproken positief.

Onzekerheid

De onzekerheid over de carrière blijkt ook uit het feit dat de helft van de werkenden wel wil groeien, maar eigenlijk niet weet in welke richting.

Ruim vier van de tien weten ook niet wat ze precies moeten doen om door te groeien. En bijna de helft van de werknemers geeft aan dat de persoonlijke ontwikkeling niet snel genoeg verloopt.

Zoekenden

Van het personeel blijkt 35 procent onder de noemer "zoekenden" te vallen. Dat zijn vooral mensen uit de productie en industrie en werknemers met een gemiddeld iets lager inkomen.

Van het personeel zegt 34 procent "in balans" te zijn en zij zijn doorgaans wat ouder. Ongeveer drie op de tien behoort tot de "carrièremakers" en dan vaker de iets hoger opgeleiden.

Functie

De afgelopen twee jaar is de helft van de werknemers van functie en/of van werkgever veranderd. Zo is 14 procent bij dezelfde baas en 6 procent bij een nieuwe werkgever doorgestroomd naar een hogere functie.

Een tiende is ander werk gaan doen bij dezelfde organisatie en 6 procent bij een andere. Daarnaast heeft 12 procent vergelijkbaar werk gevonden bij een nieuwe werkgever.

Verder noemt drie op de tien werknemers een verandering van baan en/of van werkgever op korte termijn waarschijnlijk. Ruim een kwart ambieert een hogere functie, waarvan een groot deel aast op een carrièrestap binnen dezelfde organisatie.