SCHAARSBERGEN - Defensie wil de samenwerking met regionale opleidingscentra bij de werving en opleiding van technisch personeel gaan uitbreiden. Op dit moment werkt het ministerie al samen met zeven ROC's.

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) wil dit uitbreiden naar het hele land en daar dit jaar een forse slag in maken, zo zei hij vrijdag na zijn eerste officiële optreden.

De kersverse staatssecretaris verklaarde na zijn eerste werkweek het personeelsbeleid de komende periode centraal te willen stellen.

De werving en het behoud van militairen heeft in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt en financiële druk op de Defensieorganisatie de hoogste prioriteit van De Vries.

Instroom

Vorig jaar bleek dat de instroom bij Defensie met duizenden mensen achterbleef bij de planning. De Vries zei verder dat de discussie over materieel wat hem betreft ook volledig in het teken moet staan van het belang van het behoud en de veiligheid van personeel.

Aantrekkelijk

Niet alleen is het voor militairen aantrekkelijk om bij een organisatie te blijven als deze voorop loopt met technische ontwikkelingen.

Het gaat volgens hem ook om de veiligheid van de militairen en de mogelijkheid voor hen om hun werk goed te verrichten.

Dick Berlijn

De Vries zei het jammer te vinden dat generaal Dick Berlijn dit jaar de Krijgsmacht verlaat. Hij prees de vertrekkende commandant der strijdkrachten als een belangrijke adviseur en een goede ambassadeur voor het draagvlak in de samenleving voor de missie in Afghanistan. "Hij heeft goed werk gedaan."

Peter van Uhm

De staatssecretaris zei echter ook blij te zijn met de benoeming van Berlijns opvolger, de huidige commandant Landstrijdkrachten Peter van Uhm. Van Uhm staat bekend als een "mensenman" die op goede voet staat met de vakbonden.