AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben vrijdag hun veelbelovende openingsvoordeel niet vast kunnen houden. Ze zakten in de loop van de ochtend weg naar overwegend rode cijfers.

Beursstemming (video): Veel macrocijfers uit VS op komst.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Winst TPG lager dan verwacht.
Rekening was gehouden met 148 mln euro, het werd 140 mln. Verder: KPN leent geen geld aan Hutchison 3G.

Matige macro-economische cijfers uit de VS en ook tegenvallende resultaten van de Japanse elektronicagigant Sony lieten hun sporen na. Dat beïnvloedde de koersen van de "hightechs". Ook de bankverzekeraars moesten achteruit. In Amsterdam leidde dat tot een verlies van 1,2 procent of 3,26 punten op 279,26.

Het postconcern TPG bungelde onderaan de AEX. De resultaten over het eerste kwartaal waren minder dan analisten hadden verwacht en dat duwde het aandeel 4,9 procent omlaag naar 14,46 euro.

Bovendien had het bedrijf de pensioenlasten niet helder vermeld en analisten houden niet van verstoppertje spelen. De uitgebreide samenwerking met het Chinese staatbedrijf voor de post is weer een pluspunt. Maar analisten zetten de kanttekening dat Chinezen nooit de controle uit handen geven. "TPG mag meedoen maar niet beslissen", aldus een van hen.

Philips en ASML

Philips en ASML ondervonden de naweeën van de Sony-resultaten. Beide chipgerelateerde bedrijven moesten terug. Voor Philips was dat 2,5 procent op 16,22 euro, voor ASML 1,6 op 7,21.

De koersen van de financials stonden stuk voor stuk in het rood. Aegon, dat de afgelopen dagen nog redelijk uit de verf was gekomen, moest het meest terug met 3 procent 8,88. ING leverde 1,3 procent in op 13,99, Fortis 1,5 procent op 14,76 en ABN Amro een kwart procent op 15,81. Alleen zakenbank Van der Moolen ontsprong de dans met een plus van 0,6 procent op 8,99.

De beurs van Londen was aan het einde van de ochtend 0,3 procent in de min. Voor Parijs stond een verlies van eveneens 0,3 procent op de borden, terwijl Frankfurt een daling van 1 procent liet aantekenen.

Bayer was op de Duitse beurs 1,9 procent hoger en stond daarme in de bovenste regionen. Het farmaconcern had in voorlopige cijfers laten weten dat zijn omzet in de eerste drie maanden is gegroeid met 4 procent tot 7,3 miljard euro. Bovendien liet het weten dat het aantal schikkingen in de Amerikaanse rechtszaken naar aanleiding van de gewraakte cholesterolremmer Lipobay is toegenomen.

De Franse autoproducent Renault kwam ook met voorlopige cijfers. Het concern maakte bekend dat door de achteruitgang van de verkoop in West-Europa de kwartaalomzet is verminderd met bijna 3 procent tot 9 miljard euro. Het aandeel ging evenwel omhoog met 0,15 procent.

In de luchtvaarthoek was de vrees voor de gevolgen van de ziekte SARS te merken. KLM liet 4 procent liggen, Air France deed het 1,4 procent lager en British Airways moest het doen met een 0,85 procent lagere koers.

Euro

De koers van de euro was aan het einde van vrijdagmorgen met ,1000 dollar wat lager dan de 1,1020 dollar die donderdag als slotkoers werd genoteerd. Tegenover het pond sterling stond de Europese munteenheid vrijwel onveranderd op 0,6925.