LEIDSCHENDAM - De komende weken zijn er zeker nog genoeg eieren in de winkels verkrijgbaar, zo zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vrijdag. De Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) spreekt daarentegen van 65 procent minder consumptie-eieren sinds het uitbreken van de vogelpest. Daar is echter in de supermarkten niets van te merken, aldus het CBL.

"Het aanbod van eieren is momenteel iets lager, maar dat komt doordat de vraag ook lager is. Een normaal fenomeen zo vlak na Pasen", zei een woordvoerster van het CBL. De komende twee tot drie weken verwacht het CBL geen problemen met de verkrijgbaarheid van eieren. De prijs is echter wel flink gestegen, met zo'n 25 procent sinds het begin van de vogelpest.

Sommige speciale eiersoorten zijn lastiger verkrijgbaar, aldus het CBL, zoals scharreleieren. "Maar dat is een lokaal probleem. De ene winkel kan er bijvoorbeeld wat lastiger aankomen dan de ander, maar ze zijn nog wel verkrijgbaar."

De Anevei zei donderdag dat de productie van consumptie-eieren met 65 procent is gedaald. Twee weken geleden was dat nog een daling van 42 procent. Oorzaak is volgens de vereniging de ruimingen in Limburg, waar veel pluimvee zit. In die regio worden tweehonderd bedrijven geruimd met daarin 6 miljoen stuks pluimvee.