AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) sleept 22 leden voor de rechter. Zij moeten zich de komende maanden bij de Raad van Toezicht van de NVM verantwoorden voor taxaties waarmee mogelijk is gesjoemeld.

Mocht worden vastgesteld dat de makelaars inderdaad hebben gefraudeerd, dan worden ze uit de vereniging gezet, laat de NVM vrijdag weten.

Een taxatie is verdacht als bij gedwongen verkoop van de woning blijkt dat de waarde van het onderpand de afgelopen jaren is gedaald. Omdat de huizenprijzen continu stijgen, zou dit betekenen dat het pand in het verleden te hoog is vastgesteld.

"Maar het kan ook betekenen dat de wijk flink achteruit is gegaan of dat het huis in enkele jaren is uitgewoond", verklaart een woordvoerder van de NVM. "Het is aan de Raad van Toezicht om de vraagtekens bij bepaalde taxaties weg te nemen."

Taxeren

Toekomstige huiseigenaars moeten een woning bij aankoop laten taxeren om een hypotheek te kunnen afsluiten. Als woningen te hoog worden getaxeerd, kunnen eigenaars een hogere hypotheek krijgen.

Sommige taxateurs zouden zich volgens de NVM hebben laten overhalen, maar anderen zouden hun werk gewoon slecht hebben gedaan. Bij gedwongen verkopen tussen 2003 en 2006 bleken 644 woningen minder waard dan het bedrag waarop ze waren getaxeerd. Van deze taxaties bleken er vervolgens 159 niet te deugen.

Gedupeerd

De stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) stelde eerder voor vier miljoen euro te zijn gedupeerd. Dit fonds verstrekt huizenkopers de Nationale Hypotheek Garantie en staat garant voor het terugbetalen van het uitgeleende bedrag aan de geldverstrekker als de eigenaar zijn huis moet verkopen.

Het waarborgfonds heeft aangekondigd de schade door te hoge taxaties op de taxateurs te verhalen. Het fonds wacht hiervoor de uitspraken van tuchtcommissies van de brancheorganisaties af. De NVM verwacht deze zittingen voor de zomer te kunnen afronden.

Woningbezit

Het waarborgfonds is in het leven geroepen om eigen woningbezit aan te moedigen. Wanneer een huiseigenaar een huis moet verkopen en de hypotheekschuld hoger is dan de opbrengst van de verkoop, dan betaalt het waarborgfonds het verschil.

Vooral in Rotterdam, Den Haag en Venlo zouden veel 'foute' taxatierapporten zijn opgemaakt. Volgens het WEW zijn ook taxateurs van andere brancheverenigingen VBO, LMV en RVT ter verantwoording geroepen. De NVM is met ruim vierduizend leden de grootste makelaarsvereniging van Nederland.