DEN HAAG - De Hoge Raad doet voorlopig geen uitspraak in de zaak rond verzwegen Luxemburgse bankrekeningen.

Het rechtscollege zou vrijdag uitspraak doen, maar ziet daarvan af wegens een recente uitspraak van de Europese Commissie.

Het gaat in de zaak om rekeninghouders van de Kredietbank Luxemburg (KB-Luxbank). In 2001 begon de Belastingdienst een onderzoek naar Nederlanders die hun buitenlandse bankrekeningen verzwegen. Na een onderzoek legde de fiscus de rekeninghouders aanslagen op.

Onrechtmatig

De vermogende Nederlanders waren echter van mening dat de fiscus de bewijzen op een onrechtmatige manier had verkregen.

Inmiddels zou de Europese Commissie hebben bepaald dat de Belastingdienst in Nederland buitenlands vermogen zoals spaargeld en effecten na vijf jaar niet meer mag belasten.

Ontlokt

De uitspraak zou zijn ontlokt door advocatenkantoor NautaDutilh namens de rekeninghouders. Hierover berichtte dagblad De Telegraaf woensdag op zijn website.

"We hebben die publicatie gezien, maar hebben de uitspraak van de Europese Commissie nog niet in handen. We willen deze eerst lezen, daarvoor is tijd nodig", aldus de griffier van de Hoge Raad.

NautaDutilh vindt het "verstandig en prijzenswaardig dat de Hoge Raad de rechtsontwikkelingen binnen Europa op de voet volgt", aldus advocaat Léon Wijsman in een reactie.