HILVERSUM - Het kabinet stevent op een recessie af en moet worden gestopt. Dat zei VVD-leider Mark Rutte vrijdagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

Volgens de liberale voorman moet het kabinet een eind maken aan de belastingverhogingen en meer werk maken van zaken als veiligheid, integratie en files.

Rutte wees op de teruglopende economische groei, de stijgende inflatie die het Centraal Planbureau voorspelt, het dalende consumentenvertrouwen en de stijging van de olieprijs. Volgens hem is Nederland niet immuun voor een dreigende recessie in de Verenigde Staten.

Inflatie

"Veel mensen gaan er op achteruit als gevolg van het kabinetsbeleid. Daar komt nu nog bij dat ook de inflatie sterk toeneemt. Dan hebben mensen dus nog minder te besteden. Bij elkaar is dat funest voor het consumentenvertrouwen en voor de economie", zei Rutte. Hij hoopt het kabinet met een eerder deze week gelanceerde postercampagne op andere gedachten te brengen.

Antillen

Rutte zei verder het "schandalig" te vinden dat de Antilliaanse Staten weigerden te overleggen met een delegatie van Nederlandse parlementariërs, omdat een Nederlands Kamerlid van de PVV van de Antillen af wil.

De VVD vindt dat de Antillen hun afspraken met Nederland moeten nakomen over de schuldsanering en de controle daarop. Als dat niet gebeurt moeten de Antillen onder rechtstreeks gezag van Den Haag komen te vallen, zei hij.