AMSTERDAM - Politieagenten van de regiokorpsen Amsterdam-Amstelland en Limburg-Zuid hebben vrijdag het stokje overgenomen in de reeks estafettestakingen van de regiopolitie.

Enkele honderden politieagenten zijn vrijdagochtend in Amsterdam-West bij elkaar gekomen voor een actievergadering. Zij doen dat in het kader van de estafettestaking door de regiopolitie, meldde coördinator van de actie Harry van Rijn.

Bijeenkomst

De bijeenkomst in een gebouw van de politie aan de Johan Huizingalaan begon rond 10.00 uur. Onder anderen voorzitter Hans van Duijn van de Nederlandse Politiebond spreekt de aanwezigen toe over het cao-conflict tussen de vakbewegingen en minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Medewerkers van zeven wijkteams in Amsterdam-West draaien vrijdag tussen 9.00 uur en 13.00 uur met een minimale bezetting.

Burgers die aangifte willen doen van bijvoorbeeld fietsendiefstal moeten later terugkomen. Van elk team bewaken twee agenten het politiebureau en zijn twee medewerkers aanwezig om uit te rukken in het geval van noodsituaties.

Vijf politievakbonden ondersteunen de staking in Amsterdam.

Limburg

In Zuid-Limburg hebben vrijdag 225 agenten het werk neergelegd. Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse Politiebond (NPB) vrijdag in Geulhem (Limburg). In de daar gelegen Geulhemermolen schreven de stakers zich in.

Vrijwilligerswerk

Ze werden daar toegesproken door de landelijke NPB-bestuurder Jan Willem van de Pol. Vervolgens werden taken verdeeld. Een aantal agenten gaat vanaf vrijdag letterlijk de straten schoonvegen met een bezem.

Anderen helpen het personeel van verzorgingstehuizen of gaan hand- en spandiensten verlenen bij de kinderopvang.

In Zuid-Limburg werken 1800 mensen bij de politie, van wie een kleine 900 op straat of bij de recherche. Het aantal stakers lijkt weinig, maar de schijn bedriegt volgens de woordvoerder van de NPB. Veel politiediensten moeten namelijk bezet blijven, zoals de technische recherche en de noodhulp.

Zeeland

De politie in Zeeland gaf woensdagochtend het startsein voor de actiereeks. Later op de dag volgde het korps Zaanstreek-Waterland. Donderdag legden medewerkers van de regiokorpsen Zuid-Holland-Zuid en Gelderland het werk neer. Volgende week staken werknemers van andere regiokorpsen.

CAO

De estafettestakingen zijn het gevolg van het cao-conflict tussen minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en de politiebonden.

Politieacties in Amsterdam en Limburg