UTRECHT - De thuiszorg is kwaad over de beschuldigende vinger die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) donderdag heeft uitgestoken naar deze sector.

NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch zei aanwijzingen te hebben dat aanbieders van thuiszorg zich schuldig maken aan ongeoorloofde afspraken.

Ongepast

Koepelorganisatie Actiz noemt dit ongepast, omdat de toezichthouder nog geen harde bewijzen kan overleggen. De NMa onderzoekt twee regio's in Nederland waar aanbieders van thuiszorg zich mogelijk schuldig maken aan praktijken van marktverdeling.

De NMa vermoedt dat bij de illegale praktijken meer dan twee aanbieders betrokken zijn. De toezichthouder wilde niet zeggen wie de verdachten zijn en in welke regio's zij actief zijn. Als de vermoedens van de NMa juist zijn, is er volgens Kalbfleisch sprake van een "ernstige inbreuk op de mededingingswet".

Voorbarig

Actiz noemt de uitspraken van Kalbfleisch voorbarig, vooral omdat de bestaande regels niet helder zijn. Van het ministerie van Volksgezondheid moeten de instellingen samen gaan werken, maar de NMa wil ketenvorming in de zorg juist tegengaan. "De scheidslijnen tussen keten en kartel zijn voer voor politiek en inhoudelijk debat", stelt de brancheorganisatie.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) wacht het onderzoek van de NMa af. Ze is blij dat de toezichthouder in actie komt omdat afspraken tussen zorgaanbieders die een hogere prijs tot gevolg hebben, niet goed zijn voor de zorg.

CDA-Kamerlid Janneke Schermers vindt de woorden van Kalbfleisch helemaal niet voorbarig omdat die alleen maar zijn werk doet. In haar ogen weten thuiszorginstellingen heel goed aan welke regels ze zich moeten houden.

Marktwerking

Grootste oppositiepartij SP ziet de praktijken die de NMa nu onderzoekt als een verschijnsel dat hoort bij de door haar verfoeide marktwerking in de zorg. Maar SP-Kamerlid Agnes Kant maakt zich meer druk om zorginstellingen die elkaar stuk concurreren dan een vermeende marktverdeling.

De NMa, die onlangs haar tienjarig jubileum vierde, zal dit jaar extra aandacht besteden aan de postsector, voedingsbedrijven en de agrarische sector. De kartelwaakhond heeft berekend dat zijn vorig jaar opgelegde maatregelen de consument een voordeel van circa 615 miljoen euro opleverden.

Bij de NMa werken bijna vierhonderd mensen. Het budget bedroeg vorig jaar ruim 45 miljoen euro, tegen dik 40 miljoen euro in 2006 en 39 miljoen euro in 2005.