BUNNIK - Door de invoering van de euro zullen op 1 januari meer tankstations dicht zijn dan gebruikelijk. De Bovag verwacht dat 60 procent van de pompstations gesloten zal zijn. Normaal is de helft dicht.

De benzinestations vrezen op 1 januari een toeloop van mensen die hun eerste euro's willen uitgeven of hun laatste guldens willen spenderen. "Niet alleen aan benzine, maar ook aan kleine boodschappen en snoep", zegt een woordvoerster.

De pompen vrezen dat zij ook gebruikt zullen worden als wisselkantoor: klanten betalen met biljetten en moeten munten terugkrijgen. Op 2 januari is dit probleem al voor een deel opgelost omdat andere winkels en banken ook open zijn.

Het zijn vooral de kleinere stations die 1 januari dicht zijn. Uit een onderzoek van Bovag blijkt dat 82 procent van de kleine pompstations gesloten is en 67 procent van de middelgrote. De grote stations langs de snelwegen zullen meestal wel geopend zijn.

De Bovag is daarom zaterdag de actie 'Even aan denken, voor 1 januari tanken' begonnen. De brancheorganisatie adviseert automobilisten met een volle tank het nieuwe jaar in te gaan, ook al omdat de accijns op 1 januari omhoog gaat, waardoor benzine duurder wordt.