ROTTERDAM - De Rotterdamse verkeerswethouder Jeannette Baljeu wacht de uitkomsten af naar de werking van de OV-chipkaart voordat zij bij staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) aan de bel trekt.

Dit zei zij donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad na vragen van GroenLinks-raadslid Arno Bonte over de veilige werking van het nieuwe vervoersbewijs na een geslaagde hackpoging van de chip.

Rotterdam is de proeftuin van voor het nieuwe ov-bewijs dat in 2009 alle strippenkaart in het openbaar vervoer moet vervangen. De geslaagde hackpoging van de ingebouwde chip dat eerder deze week naar buiten kwam, is voor Baljeu geen reden om in te gaan op het verzoek van GroenLinks om de chipkaartpoortjes te openen totdat er een garantie over de veiligheid van de kaart kan worden gegeven.

Spoeddebat

Bonte had een spoeddebat aangevraagd. De wethouder noemde zijn reactie paniekvoetbal omdat met het hacken nog niet de privacygegegevens op straat liggen. Ook de andere partijen willen eerst het TNO-onderzoek afwachten.

"Het is typisch een voorbeeld waarbij wij weten wat voor kluis het is, maar alleen de code niet", aldus Baljeu. Mocht het TNO-onderzoek uitwijzen dat de OV-chipkaart inderdaad niet veilig is dan zal Baljeu samen met het Rotterdamse openbaarvervoersbedrijf RET met de staatssecretaris en de verantwoordelijk leverancier praten over onder meer de financiële gevolgen.

Onderzoek

Het bedrijf Trans Link Systems (TLS) dat de invoering van de chipkaart regelt voor de vijf grootste vervoersbedrijven zoals de RET en de Nederlandse Spoorwegen, heeft TNO ingeschakeld voor het onafhankelijke onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek leveren in de loop van februari uitsluitsel op.

Volgens TLS is de kaart na onderzoek van NXP de producent van de bewuste chip veilig en niet fraudegevoelig gebleken. Staatssecretaris Huizinga wil echter het TNO-onderzoek afwachten voordat zij verdere conclusies trekt.

Niettemin hebben de Tweede Kamerfracties CDA en GroenLinks om een spoeddebat gevraagd volgende week.