ZOETERMEER - Nederlanders aten in 2007 minder varkensvlees en meer vlees van de kip dan in 2006. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) donderdag bekendmaakten.

De PVE denken dat de verschuiving vooral het gevolg is van de verscheidene promotiecampagnes voor kippenvlees met de boodschap dat het lekker is, niet vet en er veel mee gevarieerd kan worden. Die campagnes worden nog steviger, want dankzij geld uit Brussel is het promotiebudget verdubbeld.

Er werd in 2007 vrijwel evenveel vlees geconsumeerd als het jaar ervoor. Gemiddeld nam de Nederlander 18,7 kilo pluimveevlees tot zich. Geen record, omdat er minder kalkoenvlees werd gekocht.

Vogelgriep

Maar het is wel duidelijk dat de pluimveesector herstelt van de klappen die uitbraken van vogelgriep voorgaande jaren veroorzaakten, aldus PVE-voorzitter Jos Ramekers.

Ook de export van pluimvee gaat goed met Groot-Brittannië en Duitsland als belangrijkste afnemers. Toch kijkt Ramekers met enige zorg naar de toekomst.

Schrik

"Ik schrik elke keer weer als er ergens een uitbraak van een dierziekte als vogelgriep wordt gemeld. Hoewel we er misschien mee moeten leren leven, maakt het me angstig."

"De overheid kan niet achter ieder transport een controleur zetten, dus sectoren zullen echt zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen om het goed te regelen.''

Dierenwelzijn

Ben Dellaert (PVE) realiseert zich dat dierenwelzijn een belangrijk thema is in politiek Den Haag en Brussel. "Wij hebben daarom verscheidene keren gepeild hoe Nederlanders denken over pluimvee. Dat blijkt positief te zijn."

"Pas bij enig doorvragen beginnen mensen over zaken als legbatterij en hormonen. Het is volgens ons dan ook niet zinvol erg actief te reageren om te proberen dit soort misverstanden weg te nemen.''