AMSTERDAM - Het aantal valse eurobiljetten dat het afgelopen jaar in Nederland is onderschept, is gestegen met 76 procent ten opzichte van 2006.

In 2007 zijn 36.439 valse biljetten onderschept, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekend.

Dalingen

De stijging van het aantal valse biljetten in Nederland was al zichtbaar in de eerste jaarhelft van 2007. Toen steeg het aantal valse biljetten met bijna 60 procent, terwijl in de drie voorgaande jaren juist sprake was van dalingen.

DNB kan de toename het afgelopen jaar van het aantal valse biljetten moeilijk verklaren.

"Het aantal controles in winkels is de laatste tijd toegenomen en dat zou juist een afschrikwekkende werking moeten hebben", aldus een woordvoerder van de centrale bank. "Waarschijnlijk is een bende valsemunters actiever op de Nederlandse markt, maar waarom is onduidelijk."

Miljard

In totaal werden vorig jaar in de eurolanden 561.000 valse eurobiljetten aangetroffen, aldus de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag. Dat is iets minder dan in 2006.

Volgens de ECB is het aantal vervalsingen laag vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop. Dat waren er in 2007 gemiddeld 11,4 miljard.

Ook voor Nederland gaat het procentueel om lage cijfers. Het precieze aantal echte eurobiljetten in omloop in Nederland is niet bekend. Het Nederlandse bankwezen controleert jaarlijks ongeveer twee miljard biljetten op echtheid.

Ongeveer tweeduizendste procent van alle biljetten die in Nederland in omloop in Nederland zijn, is vals. Het gaat vooral om biljetten van 50 euro, gevolgd door briefjes van 100 euro.