MAASTRICHT - De politie in Zuid-Limburg staakt vrijdag voor een betere cao, maar is niet van plan stil te blijven zitten. De agenten hebben aangekondigd dat ze in plaats van hun normale taken vrijwilligerswerk gaan doen.

"Dan moet je denken aan bejaarden en gehandicapten helpen, of de straat vegen", aldus een woordvoerder.

Volgens de zegsman blijven alle grote en de meeste kleinere politiebureaus open tijdens de actie. "De burger kan gewoon bij ons terecht."

Hij verwacht dat 100 tot 150 agenten zullen deelnemen aan de staking, die duurt van 07.00 tot 17.00 uur.

Parketpolitie

Ook de parketpolitie van de rechtbanken in Maastricht en Roermond heeft aangekonigd begin volgende week te gaan staken. Maandag treft deze actie de rechtbank in Roermond, dinsdag de rechtbank in Maastricht. De actie wordt georganiseerd door de politiebonden ACP en ANPV.

Als die stakingen nog niet tot beweging in het cao-conflict met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken leiden, worden de acties om minder boetes uit te delen vanaf woensdag 16 januari uitgebreid. Dat zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp donderdag.

Zuid-Holland

Na een werkonderbreking van vier uur zijn in de politieregio Zuid-Holland-Zuid alle politiebureaus rond kwart over twee weer open gegaan. De werkonderbreking was onderdeel van de estafettestaking door het hele land.

In totaal deden ongeveer 370 agenten mee aan de staking, wat neerkomt op 80 procent van de politieambtenaren die donderdag dienst hadden.