NEW DELHI - "Een mijlpaal in de geschiedenis van transport, vergelijkbaar met de eerste vlucht van de gebroeders Wright of de landing op de maan".

De Indiase tycoon Ratan Tata stelde zich donderdag weinig bescheiden op bij de presentatie van het nieuwste product van fabrikant Tata Motors: de vierdeurs Nano - de goedkoopste auto ter wereld.

Trots

Voor een prijs van 100.000 rupees, circa 1700 euro exclusief belastingen, kunnen inwoners van India binnenkort de trotse bezitters worden van de Nano. De auto heeft een bescheiden motorinhoud van 625 cc en geen extra's zoals airconditioning, elektrische ramen of stuurbekrachtiging.

Maar de prijs moet het autobezit voor miljoenen mensen in opkomende landen toegankelijker maken. Te zijner tijd zullen er twee luxere modellen op de markt komen.

Motorfietsen

Tata liet weten dat de auto beantwoordt aan alle milieu- en veiligheidseisen. In vergelijking met de motorfietsen die voor veel Indiërs nu nog het belangrijkste vervoermiddel zijn, is de Nano een stuk schoner, aldus Tata.

De Nano komt later dit jaar in de showrooms te staan en zal de eerste twee à drie jaar alleen voor de thuismarkt worden geproduceerd. Daarna kijkt Tata naar mogelijkheden om de auto te exporteren naar Afrika, Latijns-Amerika en andere landen in Azië.