AMSTERDAM - De Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle heeft een verbeterd bod van 780 pence per aandeel van Heineken en Carlsberg afgewezen.

Het bedrijf liet donderdag weten bereid te zijn tot een gesprek met de twee belagers, maar pas als er een bod van minstens 800 pence per aandeel op tafel ligt.

S&N verzet zich hevig tegen een overname door de Nederlandse bierbrouwer Heineken en het Deense Carlsberg.

Praten

In eerste instantie bood het tweetal 720 pence per aandeel, maar verhoogde dit naar 750 pence per aandeel. Met de donderdag aangekondigde verhoging naar 780 pence per aandeel waarderen Heineken en Carlsberg de Britse brouwer op 7,6 miljard pond (10,1 miljard euro).

Het consortium onderstreept geen vijandig bod te willen uitbrengen op S&N. Heineken en Carlsberg roepen de aandeelhouders van S&N op om bij de leiding van het bedrijf te benadrukken te gaan praten met het tweetal.

Beslissing

"Het is de hoogste tijd voor de aandeelhouders van S&N om een beslissing te nemen. Zonder medewerking van het bestuur van S&N zal er geen formeel bod komen van het consortium", aldus Heineken-topman Jean-François van Boxmeer.

Het consortium onderstreept geen vijandig bod te willen uitbrengen op S&N. Mocht echter een andere kandidaat zich melden voor een overname van S&N, dan behoudt het consortium het recht om zonder aanbeveling van het bestuur van S&N de overname door te zetten, aldus de verklaring.

Formeel

Het Britse Takeover Panel, dat bemiddelt bij overnames, had eerder bepaald dat Heineken en Carslberg voor maandagmiddag 21 januari een formeel bod uitbrengen op S&N.

Het consortium heeft nu 293 miljoen pond meer over voor S&N dan bij het vorige verhoogde bod. Carlsberg is bereid het grootste gedeelte van de verhoging van het bod te betalen.

Het bedrijf neemt 25 pence per aandeel extra voor zijn rekening, in totaal 244 miljoen pond. Heineken gaat 5 pence per aandeel meer betalen, in totaal 49 miljoen pond.

Genereus

"Het bod is een erg genereus voorstel", aldus Jorgen Buhl Rasmussen, topman van Carlsberg. De voorgestelde prijs van 780 pence per aandeel ligt 46,9 procent hoger dan de waarde van het S&N-aandeel op 28 maart 2007 toen het aandeel 531 pence waard was.

Carslberg en S&N zijn samen eigenaar van de Russische brouwer Baltic Beverages Holding (BBH). Direct na het eerste voorlopige overnamebod ging S&N in de tegenaanval door Carlsberg voor de rechter te dagen.

Partnerschap

Volgens de Britse brouwer heeft Carlsberg bepaalde afspraken geschonden in hun partnerschap bij BBH. De uitspraak wordt over een aantal maanden verwacht.

Carlsberg en Heineken waarderen het belang van S&N in BBH op 4,2 miljard pond (6,1 miljard euro). Carslberg heeft op zijn beurt aangegeven bereid te zijn met S&N samen te werken om meer inzicht te verschaffen over de financiële positie van BBH in de periode 2008-2010.