NIEUWEGEIN - De huizenmarkt stagneert. Voor het eerst sinds lange tijd worden er minder woningen verkocht. De markt wordt afgeremd door een tekort aan betaalbare woningen. Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar werden 3 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2006. De zogenoemde verkoopquote (het aantal verkochte woningen als percentage van het aanbod) daalde met 2,3 procentpunt naar 26,4 procent en kwam daarmee op het laagste niveau in zes jaar.

Het aantal te koop staande woningen nam toe, met 7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Woningen staan ook langer te koop. Gemiddeld is die tijd 78 dagen, eveneens een toename met 7 procent.

Betaalbaarheid

De makelaarsvereniging signaleert dat vooral lagere inkomens moeilijker aan een woning komen. "De onderkant van de markt krijgt de rekening van de afnemende betaalbaarheid langzamerhand gepresenteerd.

Juist deze groep kopers wordt ook zwaarder dan anderen geconfronteerd met andere aan de woning gerelateerde lasten, zoals OZB, verontreinigingsheffingen en energielasten. Die stijgen behoorlijk en wegen voor starters zwaarder dan voor doorstromers", aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

Vertrouwen

Problemen zoals op de woningmarkt in de Verenigde Staten doen zich volgens de NVM in Nederland niet voor. De Amerikaanse situatie heeft wel een negatief effect op het vertrouwen van de Nederlandse consumenten.

Huizenkopers zijn voorzichtiger geworden. "Als het in de VS regent, dan druppelt het ook hier", zei Hukker

Stijging

Ondanks de stagnatie zijn de prijzen van woningen opnieuw gestegen. In het vierde kwartaal bedroeg de stijging 1,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De prijs van een verkochte woning komt nu gemiddeld op 247.000 euro.

De makelaarsvereniging schat dat de prijs van een gemiddelde woning over heel 2007 4,3 procent hoger lag dan in 2006, toen sprake was van een stijging met 3,4 procent.

Ook in 2008 zal de prijs van een gemiddelde woning stijgen, maar door de stagnatie minder hard dan in voorgaande jaren. De NVM houdt het op een stijging van rond de 2 procent.