LONDEN - De aandeelhouders van Corus moeten dinsdag op de aandeelhoudersvergadering van het Brits-Nederlandse staalconcern de toegekende beloning aan de nieuwe topman Philippe Varin torpederen. De Britse vakbond TUC verklaarde donderdag Varins jaarsalaris plus de vele extra's ongepast te vinden, gezien de crisis waarin Corus momenteel verkeert.

Het staalconcern presenteerde woensdag Varin als nieuwe topbestuurder. De 50-jarige Fransman wordt voor zijn diensten rijkelijk beloond. Hij krijgt een jaarsalaris van ongeveer 1 miljoen euro, met daarbij een pensioenuitkering van ongeveer 30 procent van zijn jaarinkomen. Als een van de verdere extra's incasseert hij in het eerste jaar een gegarandeerde bonus van 20 procent van zijn salaris.

TUC-voorman Brendan Barber heeft geen begrip voor de riante beloning. Tegen de achtergrond van doorgevoerde en nog dreigende ontslagrondes en de bevriezing van salarissen van stafpersoneel vindt hij de financiële vergoedingen aan Varin bepaald geen toonbeeld van goed bestuur. Om die reden doet Barber dan ook 'een klemmend beroep' op de aandeelhouders de beloning te blokkeren.