ZANDVOORT/RENSWOUDE - In de affaire rond de valse Bob de Bouwer-poppen lijken een fabrikant en een leverancier uit China de kwade geesten achter de namaak-Bob te zijn. De Chinezen zouden de drogisterijketen Kruidvat en groothandel Van der Spiegel om de tuin hebben geleid toen ze een goedkope restpartij van de populaire poppen aanboden.

Dat stelt A. Bleeker van Marxman Advocaten donderdag. Het advocatenkantoor behartigt de belangen van Van der Spiegel, die partijen Bob-poppen voor de Nederlandse markt inkoopt.

De affaire kwam vorig jaar aan het licht toen Bob de Bouwer-exploitant HIT Entertainment Kruidvat aansprak op de neppoppen, die voor 3,99 euro in de schappen lagen in plaats van de gebruikelijke 30 euro. De drogisterijketen zei zich van geen kwaad bewust te zijn en wees naar Van der Spiegel. "Zij lieten ons de originele poppen zien, maar leverden vervolgens namaak."

Verschillen klein

Van der Spiegel wijst de verdachtmaking van de hand. Zowel Kruidvat als Van der Spiegel was erbij toen de Chinese leverancier (Zhejiang Hengseng) de poppen liet zien, stelt Bleeker. Volgens haar waren de verschillen tussen echt en nep zo klein dat ze niet direct opvielen. De producent was het Chinese Fujian Haimay Toys.

HIT Entertainment begon vorige maand een bodemprocedure tegen Kruidvat en Van der Spiegel. Hoe hoog de schadevergoeding is die de Britten eisen, wil Bleeker niet zeggen. De procedure kan volgens de advocate nog wel een jaar duren.