AMSTERDAM - Ondernemers in Nederland ergeren zich het meest aan de in hun ogen te hoge belastingdruk. Ook het imago van de Haagse politiek is voor veel ondernemers een doorn in het oog.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim vierhonderd Nederlandse ondernemers, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel in opdracht van pr-bureau Winkelman & Van Hessen in Den Haag en de Gijrath Media Groep in Amsterdam.

Het onderzoek wordt dinsdag 15 januari gepresenteerd op de eerste Big Improvement Day (BID), een netwerkdag in de Amsterdamse RAI.

Verkeer

De hoge belastingdruk (47 procent) en het imago van de Haagse politiek (43 procent) mag dan de 'ergernis-top vijf' van ondernemend Nederland aanvoeren, ook de verkeersproblematiek (43 procent) is voor veel ondernemers een heet hangijzer, net als de veiligheid op straat (22 procent) en niveau van de gezondheidszorg (20 procent).

Duurzaamheid

Ondanks alle negatieve punten zien ondernemers ook een aantal verbeteringen in het afgelopen jaar. Daarin staat op nummer één de economische ontwikkeling (59 procent), het ondernemersklimaat (33 procent), aandacht voor duurzaamheid (19 procent).

Bijna een op de vijf (18 procent) zei het afgelopen jaar helemaal geen verbeteringen te hebben gezien.

Verbeteren

Ondernemend Nederland vindt dat er dus nog veel te verbeteren valt in 2008. Als - deels samenhangende - verbeteringen noemen ze in volgorde van belangrijkheid: verlaging van de belastingdruk, verbetering van het ondernemersklimaat, aanpak van de verkeersproblematiek en maatregelen om de economie verder te verbeteren.

Plannen

Al deze suggesties vormen een van de thema's op Big Improvement Day, waar onder anderen topondernemers, topambtenaren en mensen uit allerlei maatschappelijke geledingen hun plannen voor een beter Nederland presenteren.

Enkele sprekers zijn John Fentener van Vlissingen, Louis van Gaal, Aad Ouborg, Arthur Docters van Leeuwen, directeur-generaal van de Belastingdienst Jenny Thunissen en Vedior topman Tex Gunning.