DORDRECHT - Politiemensen van het regiokorpsen Zuid-Holland-Zuid en Gelderland-Zuid nemen donderdag het estafettestokje over in de reeks stakingen door de regiopolitie.

Bijna alle politiebureaus in Zuid-Holland-Zuid sluiten vanaf 09.30 uur tot 14.30 uur voor een werkonderbreking. Alleen voor noodgevallen is de politie bereikbaar en rukken de agenten uit.

In Gelderland-Zuid ligt donderdag de hele verkeershandhaving stil. Ook zal de politie in die regio dan geen bekeuringen verwerken.

Actie

De politie in Zeeland beet woensdagochtend het spits af. Later op de dag volgde het korps Zaanstreek-Waterland. Vrijdag en volgende week voeren de werknemers van andere regiokorpsen actie voor een betere cao.

Dordrecht

De Nederlandse Politiebond NPB en de politievakbond ACP trappen donderdag om 10.00 uur de werkonderbreking af op het regiobureau in Dordrecht aan de Vissersdijk-beneden. Volgens de NPB doen enkele honderden werknemers mee.

De bureaus sluiten en de waterpolitie blijft aan de kant. Bij de districtbureaus in Dordrecht, Gorinchem en Oud Beijerland kunnen burgers terecht met vragen.

Conflict

De estafettestakingen zijn het gevolg van het cao-conflict tussen minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en de politiebonden.

De minister wil de agenten de komende twee jaar 5,75 procent meer loon geven. Daarnaast biedt ze agenten op straat die al een jaar aan de top van hun salarissschaal zitten een toeslag van 100 euro bruto per maand.

De vakbonden kunnen dat aanbod ruilen tegen een loonstijging van 6,75 procent voor alle politiemensen.

Tegemoetkoming

De NPB wil een loonsverhoging van 3,3 procent per jaar en tegemoetkoming in de zorgverzekeringskosten voor politiemensen met een partner die niet werkt en/of studerende kinderen.

De NPB wil ook een aanzienlijke verbetering van de vergoedingen voor avond- en piketdiensten. De vakbond ACP wil een structurele nettoloonsverhoging van 200 euro per maand.

Groningen

Agenten van de Regiopolitie Groningen schorten in de nacht van donderdag op vrijdag tijdelijk hun surveillances te voet door de binnenstad van Groningen op.

Deze actie duurt van donderdagavond elf uur tot vrijdagmorgen drie uur, zo heeft een woordvoerder van de politiebonden laten weten.