NEW YORK - De effectenbeurs van New York liet vrijdag een licht herstel zien dat de matige prestaties in de voorgaande dagen echter bij lange na niet goedmaakte. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen steeg met 0,46 procent tot 9811,15 punten. De graadmeter verloor in de voorgaande dagen 2 procent. De Nasdaq-index steeg met 0,33 procent tot 1953,17 punten. De technologiebeurs verloor donderdag ruim 3 procent.

De bescheiden plussen kwamen vooral voor rekening van koopjesjagers, die zich in het laatste uur van de handel op de markt begaven. Daarnaast kreeg de Dow een positieve impuls van McDonalds, dat zich optimistisch uitliet over de kans dat de eerder neerwaarts bijgestelde prognose voor het vierde kwartaal ook daadwerkelijk wordt gehaald. Het hamburgerconcern steeg 4,5 procent in koers en was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen.

Onder andere de doe-het-zelfketen Home Depot, chipmaker Intel en sofwareconcern Microsoft behoorden tot de fondsen die de Dow mede boven de streep hielden.

De Nasdaq werd vooral op de been gehouden door chipfondsen als Advanced Micro Devices en Applied Materials. Telecomfondsen deden het slecht na een serie winstwaarschuwingen eerder deze week van grote spelers op deze markt. BellSouth, dat zich vrijdag in de rij voegde van branchegenoten die ontslagrondes doorvoeren, wist niettemin toch nog een kleine plus (0,4 procent) te scoren.

Ondanks het bescheiden herstel was Wall Street ook vrijdag in de greep van de twijfel. Beleggers zijn naarstig op zoek naar signalen die duiden op herstel van de Amerikaanse economie. Maar overtuigende bewijzen ontbreken vooralsnog, al werd vrijdag bekend dat de industriële productie minder daalde dan verwacht. Volgens analisten is het wachten vooral op beter bedrijfsnieuws.

De euro daalde van 0,9040 dollar (de slotkoers in Amsterdam) naar 0,9031 dollar. De gulden steeg ten opzichte van de dollar van f 2,4360 in Amsterdam naar f 2,4389 in New York.