DEN BOSCH - Busbedrijf Veolia meent dat de provincie Noord-Brabant moet opdraaien voor personeelskosten die worden gemaakt omdat een omstreden bezuinigingsplan niet kon worden doorgevoerd.

Ook moet de provincie volgens Veolia betalen voor de inzet van tijdelijke bussen ten tijde van de rommelige aanbesteding een jaar geleden.

Dat blijkt uit een persverklaring die de provincie woensdag heeft uitgegeven. Gedeputeerde Staten (GS) laat daarin weten dat de provincie niet ingaat op de miljoenenclaim.

Stakingen

Uit de reactie van de provincie aan Veolia blijkt dat het bedrijf 4,5 miljoen euro onvoorziene personeelskosten per jaar maakt omdat voorgenomen bezuinigingen na een conflict en dagenlange stakingen werden afgeblazen. De inzet van tijdelijke bussen vorig jaar in Midden- en West-Brabant kostte 1,2 miljoen euro.

Volgens de provincie wist Veolia dat de rommelige gunning extra kosten met zich zou meebrengen. Bovendien is in de afgesloten overeenkomst afgesproken dat de betrokken busbedrijven en de provincie elkaar niet meer zouden lastigvallen met rechtszaken en claims.

De provincie heeft Veolia ten tijde van de stakingen gewezen op de verplichting om de dienstregeling na te komen. Volgens een woordvoerster gebeurde dat vanuit haar verantwoordelijkheid voor goed openbaar vervoer. "GS zijn van mening dat Veolia de financiële gevolgen van een afgeblazen bezuinigingsplan niet op de provincie kan verhalen."

Directeur Ton Kienhorst van Veolia kon woensdagavond nog niet reageren op de afwijzing van de claim.