ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam gaat drie ervaren strafrechters werven om de ontstane capaciteitsproblemen op te lossen. Bovendien overleggen het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank onderling hoe zij met de huidige mankracht zaken sneller kunnen afronden.

Het OM liep in 2007 aan tegen het personeelstekort. Dossiers werden hierdoor steeds doorgeschoven. Dat kan niet ongestraft, omdat er 'een prop aan zaken ontstaat', zei hoofdofficier Henk Korvinus woensdag. De rechtbank bekijkt de komende tijd of deze maatregelen de problemen oplossen, liet een woordvoerster weten. De vacatures komen er binnenkort.

Landelijk en funtioneel parket

De capaciteitsproblemen zijn vergroot doordat het arrondissement op zich al heel druk is en alsmaar drukker wordt. Bovendien zitten in Rotterdam ook het landelijk en functioneel parket van het OM.

Behandelde misdrijven

De rechtbank in Rotterdam behandelde vorig jaar in totaal ruim 24.500 misdrijven. Ruim 2300 andere zaken gingen rechtstreeks door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In 2008 maakt de rechtbank extra mankracht vrij voor zittingen bij de politierechter.

Het OM wil veelplegers en mensen die (verbaal) geweld gebruiken tegen hulpverleners namelijk sneller berechten. Over jeugdzaken heeft het OM niets te klagen. Jonge verdachten komen op tijd voor de rechter, vindt justitie.