VOORBURG - Het vertrouwen van de consument is in april ongeveer even laag gebleven als in maart. De eigen financiële situatie ziet er volgens de meeste iets minder goed uit, het economisch klimaat is iets beter geworden.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag naar buiten heeft gebracht. Het heeft de eerste twee weken van deze maand onderzocht, dus na het uitbreken van de oorlog in Irak.

Over de algemene economische situatie is het oordeel iets gunstiger geworden, voor het eerst sinds december. Zowel over de afgelopen twaalf maanden als over de komende twaalf maanden is het oordeel iets gestegen.

Consumenten houden echter voorlopig nog wel de hand op de knip, zeker als het om grotere aankopen gaat. Sinds 1984 zijn ze daarover niet zo negatief geweest.

Ondernemers in de industrie zijn in april van dit jaar daarentegen iets minder pessimistisch geworden in vergelijking met een maand eerder. De lichte verbetering van het zogeheten producentenvertrouwen schrijft het CBS vooral toe aan de verwachting van ondernemers dat de bedrijvigheid in het tweede kwartaal van dit jaar zal toenemen.

Het aantal orders valt volgens de ondernemers nog wel tegen. De industrie wijt de verminderde vraag aan zijn verslechterde concurrentiepositie, zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt.