Winkels in China mogen binnenkort geen plastic tassen meer aan hun klanten geven. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt. Consumenten wordt gevraagd manden en stoffen tassen te gebruiken voor hun boodschappen.

Het is pas vijftien jaar geleden dat winkeliers hun klanten dunne, doorgaans witte plastic tasjes begonnen te geven voor hun boodschappen. Inmiddels is het gebruik van de tasjes zo wijdverbreid dat veel vuilnisbelten eruitzien als een witte plastic berg.

Betalen

"Ons land verbruikt elk jaar een enorme hoeveelheid plastic boodschappentassen. De tassen bezorgen de klanten gemak, maar zorgen voor veel energieverspilling en milieuvervuiling", zo staat in een kabinetsverklaring.

Met ingang van 1 juni moeten winkels hun klanten laten betalen voor een plastic tas. Ultradunne tasjes (dunner dan 0,025 millimeter) mogen niet meer gemaakt worden.

Recyclen

De regering heeft vuilverwerkingsbedrijven gevraagd plastic tassen te recyclen in plaats van te verbranden of te begraven.

Ook worden belastingmaatregelen overwogen om het gebruik en de productie van de tasjes te ontmoedigen.

Meer verboden

Ook in Zuid-Afrika, Ierland en Taiwan zijn maatregelen genomen om het gebruik van plastic boodschappentassen tegen te gaan. In Bangladesh zijn de tassen verboden, evenals in zeker dertig dorpen in Alaska.

San Francisco stelde vorig jaar als eerste stad in de Verenigde Staten een verbod in op niet-afbreekbare plastic tassen.