GENDT - De recent opgerichte Stichting Bankrente Terug wil een gerechtelijke procedure starten om onterecht betaalde rente terug te vorderen voor gedupeerde rekeninghouders. Dat liet de stichting dinsdag weten.

Klanten lijden volgens de stichting nog steeds onder de zogenoemde 'valutering' van onder meer ABN Amro, Fortis en SNS. Daarbij lopen rekeninghouders ongemerkt rente mis of moeten extra debetrente betalen, doordat banken wel direct bedragen van de rekening afschrijven, maar niet direct overmaken naar de ontvanger. Banken halen hier inkomsten uit.

De al jaren bekende praktijk werd in oktober besproken in een uitzending van consumentenprogramma Kassa, maar sinds die tijd is er weinig veranderd, stelt de stichting.

Klagen

"Diegene die het opvalt kan klagen en zijn gelijk bewijzen. ABN Amro betaalt klagers hun te veel betaalde rente terug. Per keer. Maar het systeem verandert niet", aldus de stichting.

ABN Amro laat in een reactie weten dat het zich aan de regels houdt en een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet. "Wij valuteren als compensatie voor de verlieslatende consumentenbetalingen", aldus een woordvoerder.

"Maar er is geen sprake van dat klanten te veel rente betalen. Hoe het werkt, staat allemaal op onze website. Hoewel ik toegeef dat het transparanter kan."

Overigens is het eind 2009 gedaan met valutering. Europese wetgeving verbiedt de praktijk vanaf die tijd.