AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben donderdagochtend met verliezen gereageerd op de door het Amerikaanse stelsel van banken geconstateerde magere situatie van de Amerikaanse economie. "Terwijl ieder na afloop van de oorlog in Irak hoopte op snel zichtbaar herstel, was hier de boodschap dat het kwakkelen niet op stel en sprong verleden tijd is", aldus een analist.

In de loop van de ochtend toonden de belangrijkste beurzen herstel. "Zij gaan uit van eigen kracht. En men realiseert zich dat het herstel niet in snelle klappen zal zijn maar gestaag."

Dat bracht de belangrijkste graadmeter in Amsterdam terug naar een verliesje van net 0,2 procent of een halve punt op 291,21. De beurs in Frankfurt was 0,5 procent lager. In Londen bleef het koersgemiddelde vrijwel onveranderd. De CAC-40-index in Parijs noteerde een plusje van 0,5 procent.

Het belangrijkste bedrijvennieuws kwam in Amsterdam van Fortis. De Franse energiemaatschappij Suez bevestigde zijn belang in de Belgisch/Nederlandse bankverzekeraar grotendeels van de hand te zullen doen. Donderdag werd bekend dat Suez 120 miljoen van zijn miljoen aandelen heeft verkocht voor 1,8 miljard euro. Suez heeft de aandelen niet in een keer op de markt gebracht, dat zou de koers hebben laten imploderen. Fortis was wel de sterkste daler met ,6 procent op 15,26 euro.

Aanvankelijk leden de branchegenoten mee, maar later had alleen Aegon er nog last van met een min van 1 procent op 9,54 euro. ING klom daarentegen, evenals ABN Amro.

Getronics

Getronics blijft voortgaan op het pad van herstel. Het feit dat het door de eerdere verkoop van een onderdeel meer contanten in huis krijgt, is gunstig voor de schuldenlast en deed de beleggers toehappen. De automatiseerder won 6 procent op 0,53 eurocent. Ook Ahold, dat nog lang niet uit de problemen is, steeg sterk met 9,4 procent op 3,74 euro.

In Parijs trok Suez de graadmeter in de plus. Beleggers beloonden de verkoop van Suez' belang in Fortis met een koerswinst van ruim 2,5 procent. Ook EADS deed het goed. De vliegtuigbouwer mag voor 6,4 miljard dollar 115 toestellen leveren aan JetBlue Airways. EADS werd bijna 5 procent meer waard.

Behalve Fortis leverde ook Deutsche Bank slecht nieuws voor de 'financials'. Het concern kwam verrassend met een winstwaarschuwing en liet voorbeurs weten dat het eerste kwartaal verlies gaat opleveren. De bank moest dat bekopen met een koersdaling van 1,5 procent. Voor Commerzbank had de waarschuwing een koersverlies van ruim 1 procent tot gevolg.

Het Franse farmacieconcern Sanofi-Synthelabo presenteerde voorbeurs zijn kwartaalcijfers. Die vielen niet goed bij de beleggers. Het aandeel zakte met 2,2 procent en bungelde in de onderste regionen van de Parijse beursindex.

Euro

De euro liep op tot boven de 1,10 dollar. Een van de eerste koersen van donderdagmorgen luidde 1,1020 dollar tegenover een slotkoers van 1,0945 dollar bij het eind van de handel van woensdag. In vergelijking met het pond sterling was de euro onveranderd op 0,6920.