AMSTERDAM - Nederland is nog altijd aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, maar er zijn kapers op de kust. In sommige sectoren, zoals distributie en logistiek, verliest ons land terrein ten opzichte van de buurlanden.

Overheid en bedrijfsleven zouden Nederland beter kunnen 'verkopen'. Dat staat in een rapport dat onderzoeks- en adviesbureau Ernst & Young dinsdag heeft gepubliceerd.

"Nederland heeft voldoende kwaliteiten in huis om zich zelfverzekerd te positioneren in de markt voor buitenlandse investeringen", stelt onderzoeker Jan Siemons.

Doorstroming

Ons land beschikt over een goede logistieke sector en een goede infrastructuur met een goede doorstroming. Ook de luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam maken van Nederland een geschikt distributieland.

Desondanks verliest Nederland uitgerekend op gebied van distributie en logistiek terrein aan België en Duitsland. Dat komt omdat die landen er meer werk van maken om dergelijke buitenlandse investeringen binnen te slepen.

Dat dient volgens Siemons een zorg te zijn. Vaak is de vestiging van een distributiecentrum voor een internationaal bedrijf een opstap naar de bouw van een regionaal hoofdkantoor.

Samenwerking

Siemons pleit voor meer samenwerking tussen overheid en bedrijven om buitenlandse investeringen aan te trekken. Hij noemt het financiële centrum aan de Amsterdamse Zuidas, waar een groot aantal banken, accountants en juristen kantoor houden, als een goed voorbeeld.

Dergelijke projecten, waarbij overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan, kunnen een aanzuigende werking hebben op potentiële investeerders.

Kenniscentra

Het ministerie van Economische Zaken zet al een aantal jaren in op de ontwikkeling van een kenniseconomie in Nederland. Dat heeft geleid tot samenwerkingsverbanden van universiteiten en andere kenniscentra met buitenlandse bedrijven.

Siemons juicht dat toe maar meent dat Nederland er meer munt uit kan slaan als meer bedrijven ook onderzoeks- en ontwikkelingscentra opzetten.

Ernst & Young heeft in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken het vestigingsklimaat in Nederland tegen het licht gehouden. Uit een onderzoek onder tweehonderd vestigingsmanagers van multinationals komt naar voren dat ruim een kwart van hen een verbetering verwacht in de komende drie jaar.