LEUSDEN - De politievakbonden ACP en ANPV hebben de Nederlandse staat toegezegd dat er door de actie bij de parketpolitie in Groningen geen verdachten op vrije voeten zullen komen.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is het kort geding van dinsdagmiddag in Utrecht om actie te verbieden, van de baan.

De parketpolitie in Groningen houdt woensdag van 08.00 uur tot 18.00 uur een werkonderbreking. Vrijdag zou eenzelfde soort actie ergens anders in het land plaatsvinden, maar die wordt naar een later tijdstip opgeschoven.

Opleiding

De ACP en ANPV breiden de protestacties komende tijd ook uit naar diverse locaties van de politieopleidingen. Het boetebeleid wordt eveneens verder versoepeld: De ACP roept leden op alleen boetes uit te delen als de openbare orde of de veiligheid in gevaar komt.

Even dreigde dinsdag een tweede kort geding om stakingsacties. Het regiokorps Zaanstreek-Waterland vond dat de actievoerders tijdens een werkonderbreking later in de week meer bureaus open moesten laten dan ze van plan waren.

"De korpsleiding en de bonden zijn eruit gekomen", zei een woordvoerster van het korps. Het geding was daarmee van de baan.

Ter Horst

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil een weg zoeken om weer met de politiebonden aan de onderhandelingstafel te komen. Volgens haar departement is er zeker onderhandelingsruimte voor de minister om te komen tot een goede CAO voor het politiepersoneel.

De marges zijn niet heel groot, maar er is wel degelijk ruimte en er zijn ook keuzemogelijkheden, aldus Binnenlandse Zaken. Ter Horst zal overigens eventueel alleen met een nieuw bod komen, als daar "een reëel overleg" op kan volgen.

Volgens Binnenlandse Zaken is het huidige bod van de minister op het gebied van de looneisen helemaal niet zo ver verwijderd van de eisen van de bonden. De "aanvullende eisen" van de vakorganisaties vormen het probleem. De ACP wil een structurele netto loonsverhoging van 200 euro per maand. De NPB wil een loonsverhoging van 3,3 procent per jaar en tegemoetkoming in de zorgverzekeringskosten voor politiemensen met een partner die niet werkt en/of studerende kinderen. De NPB wil ook een aanzienlijke verbetering van de vergoedingen voor avond- en piketdiensten.

Ter Horst wil agenten de komende twee jaar 5,75 procent meer loon geven. Daarnaast biedt ze agenten op straat die al een jaar aan de top van hun salarisschaal zitten een toeslag van 100 euro bruto per maand. De vakbonden kunnen dat aanbod ook verruilen voor een loonstijging van 6,75 procent voor alle politiemensen.

Kosten

Binnenlandse Zaken heeft uitgerekend dat het CAO-voorstel van Ter Horst 200 miljoen gaat kosten. Als aan de eisen van de politiebond NPB wordt voldaan kost dat de schatkist 350 miljoen. Voor de door de ACP verlangde arbeidsovereenkomst moet voor 450 miljoen euro in de buidel worden getast.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP constateert dat de huidige acties kennelijk niet voldoende zijn om Ter Horst in beweging te krijgen. "Daarom zullen er, als dat zo blijft, zwaardere en eventuele landelijke acties volgen", benadrukt hij. "We kunnen niet garanderen dat die altijd publieksvriendelijk zijn.

Noodhulp gegarandeerd

De NPB heeft al landelijke stakingen aangekondigd. Op 23, 28 en 31 januari leggen alle korpsen in het land het werk neer, zo is de bedoeling van de NPB. In alle gevallen blijft noodhulp wel gegarandeerd.