DEN HAAG - Dit jaar viert het merendeel van de Nederlanders hun vakantie in Duitsland. Dat is de verwachting van de ANWB, zo maakte de organisatie dinsdag bekend.

In 2008 worden ongeveer 2,9 miljoen vakanties in Duitsland doorgebracht.

"Het gaat hier wel om alle vakanties, dus ook de driedaagse tussendoortjes", aldus de ANWB. Het land is vooral populair onder wandelaars, fietsers en liefhebbers van stedentrips.

Frankrijk

Frankrijk volgt met 2,6 miljoen vakanties. België is met 2,1 miljoen vakanties een goede derde. Spanje staat met 1,6 miljoen vakanties op de vierde plek.

Uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) bleek eind 2007 al dat Duitsland voor het eerst Frankrijk van de troon had gestoten als het favoriete vakantieland.

De groeiende populariteit van het oostelijke buurland heeft volgens onderzoeker Ad Schalekamp van het CVO onder meer te maken met de gunstige prijs-kwaliteitverhouding, de infrastructuur, de vriendelijke bevolking, het hoge serviceniveau en het wegebben van het negatieve imago uit de Tweede Wereldoorlog.

Vorig jaar brachten Nederlanders ruim 2,9 miljoen vakanties in Duitsland door.

Cijfers

De ANWB verwacht dat het aantal vakanties in 2008 uitkomt op ongeveer 35 miljoen. Vorig jaar steeg het aantal buitenlandse vakanties met 5 procent, terwijl het aantal binnenlandse vakanties licht afnam.

Volgens de ANWB stijgt het aantal binnen- en buitenlandse vakanties niet. Dit komt door de ongunstige koopkrachtprognose en de stijgende prijzen van vliegtickets. Het aantal vliegvakanties zal rond de 9,5 miljoen liggen.

VS

De Verenigde Staten blijft nummer één van verre bestemmingen. Door de huidige dollarkoers en de verkiezingsstrijd staat het land volop in de belangstelling.

De Nederlandse Antillen en Canada profiteren ook van de huidige dollarkoers en komen respectievelijk op een tweede en derde plaats.

Stedenreizen

De ANWB verwacht dat ook in 2008 het aantal stedenreizen en korte hotelvakanties binnen Europa stijgt. Parijs blijft in 2008 favoriet. Londen volgt op de tweede plek. Een stad die steeds meer aan populariteit wint is Berlijn en die staat dan ook op de derde plek.

Overigens verwacht de ANWB dat de Nederlandse vakantieganger het boeken van zijn vakantie uitstelt door het EK Voetbal dat in juni plaatsvindt in Oostenrijk en Zwitserland.

"Afhankelijk van hoe ver het Nederlands elftal komt in het EK zal men wachten met boeken", aldus de ANWB.