EINDHOVEN - De Nederlandse en Belgische politie hebben maandag in totaal zeven personen aangehouden die worden verdacht van een grote internationale beleggingsfraude.

De verdachten vormden volgens de recherche een criminele organisatie die de afgelopen tien jaar voor tientallen miljoenen euro's heeft gefraudeerd, meldde een woordvoerster.

De politie bevestigt dat de zaak draait om de omstreden vermogensbeheerder W.A. uit Ede en zijn vroegere raadsman T.B. uit Braamt.

'Desastreuze adviezen'

De Amsterdamse advocaat H. Bos staat zestien gedupeerden bij. Volgens hem hebben de hoofdverdachten zijn cliënten desastreuze beleggingsadviezen gegeven.

Hun geld werd geïnvesteerd in bedrijven waar geld verdween, bestuurders sjoemelden of die failliet gingen. Per persoon verloren zij een half tot anderhalf miljoen euro. Bos denkt dat er nog veel meer slachtoffers zijn.

Opspraak

Vermogensbeheerder W.A. raakte ruim twee jaar geleden in opspraak toen hij in zijn kantoor in Steyl werd neergeschoten door een boze belegger.

Op negen locaties in Ede, Braamt, Belfeld, Nijkerk, Venlo, Uden, Nijverdal en Steyl en op vijf plekken in België zijn maandag invallen gedaan. Tijdens de actie zijn administraties en computers in beslag genomen.

Vuurwapen

Bij de uitgeschreven advocaat T.B. werd een vuurwapen gevonden, aldus de politie. Behalve de genoemde hoofdverdachten werden in Nederland nog vier personen aangehouden.

Het gaat om medewerkers van W.A. In Sint-Niklaas (België) werd de zevende aangehouden. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

De beleggingsfraude werd gepleegd in Nederland, België, Luxemburg, Engeland, Zwitserland, Hongkong, China, de Maagdeneilanden en Panama. De politie kwam de verdachten op het spoor na een aanklacht van advocaat Bos en de aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).