LEEUWARDEN - De melkprijs is met terugwerkende kracht per 1 januari fors gestegen ten opzichte van januari 2007. Zuivelconcern Friesland Foods keerde begin vorig jaar aan boeren bijna 30 euro per honderd liter melk uit. Nu is dat bijna 40 euro.

Dat zei een zegsman van Friesland Foods maandag.

Melkprijs

In 2007 steeg de melkprijs vooral in het tweede helft van het jaar enorm. Dat kwam onder meer door de toenemende vraag in Azie, het Midden-Oosten en in mindere mate Afrika. Het aanbod bleef daarbij achter door onder andere droogte in zuivellanden als Australie en Nieuw-Zeeland.

De consument gaat in 2008 meer betalen voor melk, karnemelk en kaas. Hoeveel meer durft Friesland Foods niet te voorspellen.

Verstoring

"Op lange termijn is er een toenemende vraag naar basisvoedsel, maar een kleine verstoring in het evenwicht kan een andere martkverhouding opleveren", aldus de woordvoerder van Friesland Foods. Het bedrijf stelt dat de prijs voor dagverse zuivel in Nederland nog relatief laag is.

De melkprijs deze maand is overigens ruim 4,60 euro per honderd liter lager dan in december 2007. Dat komt doordat de melkprijs door Friesland Foods wordt berekend op basis van een prijsgemiddelde van verschillende zuivelconcerns.