AMSTERDAM - De Nederlandse horeca heeft in 2007 een omzetgroei gerealiseerd van 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 14,4 miljard euro.

Dat heeft directeur Jeu Claes van de Koninklijke Horeca Nederland bekendgemaakt tijdens de opening van de Horecava 2008.

In de sectoren restaurant, hotel en fastfood steeg de omzet bovengemiddeld. De drankensector had het echter moeilijk en bleef steken op een groei van 2,75 procent.

Moeizaam

Ondanks de stijgende omzetgroei was 2007 volgens de vereniging voor de horeca een moeizaam jaar. Het eerste halfjaar was veelbelovend, maar het derde kwartaal verpestte de resultaten door het slechte weer. Het laatste kwartaal werd gekenmerkt door herstel.

Rookverbod

2008 wordt volgens directeur Jeu Claes 'een spannend jaar', vanwege de invoering van het rookverbod per 1 juli. 'Vooral voor cafe's en discotheken zal het dan moeilijk worden een omzetgroei te realiseren of de omzet te handhaven.'

Claes verwacht voor 2008 een gelijke omzetgroei van circa 5,8 procent, maar een lichtere stijging van het bedrijfsresultaat (4,25 procent). 'Door de krapte op de arbeidsmarkt stijgen de loonkosten. Ook stijgen de energiekosten en worden voedingsmiddelen duurder.'