AMSTERDAM - Voormalig werknemers en zakenpartners van Eric Jan Luzac, oprichter van naarhem vernoemde colleges, beschuldigen de zakenman van onregelmatigheden bij hetfaillissement van zijn bemiddelingsbureau voor Filippijnse verpleegkundigen.Een aantal van hen heeft de FIOD ingelicht. De curator onderzoekt momenteel ofLuzac betrokken is bij faillissementsfraude. Dit blijkt volgens de Volkskrantuit gesprekken met betrokkenen.

Luzac richtte drie jaar geleden het bemiddelingsbureau Odian op. Na een cursusNederlands in Manilla kwamen in totaal 39 verpleegkundigen naar Nederland.Afgelopen november ging zijn bedrijf failliet met een schuldenlast van 2,3miljoen euro. Onder meer zes leraren en de manager in Manilla claimenachterstallig salaris.

Odian maakte een doorstart. Onder de naam Zorgstad wordt de instelling nugeleid door de ex-vrouw van Luzac. Zorgstad werd negen maanden voor deondergang van Odian opgericht. De curator heeft ontdekt dat Zorgstad al driemaanden voor het bankroet van Odian salarissen incasseerde bij dezorginstellingen waar de verpleegkundigen waren gedetacheerd. Curator MilkoSpaa eist uitleg waarom deze salarissen niet aan Odian zijn uitbetaald.