AMSTERDAM - De horeca in Nederland gaat vermoedelijk een somber 2008 tegemoet. Dat voorspelt Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Hij geeft maandag op de eerste dag van de Horecava het startschot voor het 125-jarig jubileum van de branchevereniging.

Consumentenvertrouwens

De winsten worden minder door de schommelingen in het consumentenvertrouwen, hogere loonkosten en stijging van de inkoopkosten, aldus de sombere voorspellingen van Koninklijk Horeca Nederland.

Nu heeft de sector, net als in veel andere bedrijfstakken, het al langere tijd zwaar te verduren door een groot tekort aan personeel. Het schort vooral aan gekwalificeerd personeel, voornamelijk in de bediening.

Scholingsgraad

De FNV Horecabond vindt al langere tijd dat de scholingsgraad in de branche omhoog moet, zodat het belabberde imago van de sector op het gebied van dienstverlening kan verbeteren.

Juni vorig jaar concludeerde de bond nog uit Het Grote Horecadebat dat in de horeca weer fatsoenlijke salarissen moeten worden verdiend, er normale arbeidstijden moeten komen en een gezonde verhouding tussen werk en privé.

Economie

Ondanks het zware weer dat Claes aankondigt heeft de branche echter wel al twee jaar geprofiteerd van de aantrekkende economie.

Jong en oud gaven aanzienlijk meer uit in de horecagelegenheden. Ook hoteliers deden aanzienlijk goede zaken.

Beurs

De jaarlijkse beurs wordt maandag 10.30 uur geopend door minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven.

Zij gaat onder meer in op het belang van innovatie voor de branche. Zij maakt dan ook bekend wie de Horecava Innovation Award mee naar huis mag nemen.

Bijzondere producten

Daarvoor zijn zestien bijzondere producten genomineerd, waaronder rood vlees zoals biefstuk voor in de magnetron, een kelneroproepsysteem voor meer service en producten die inspelen op het komende rookverbod, zoals een rookcabine en asbak-plantenbak.