RIJSWIJK - De bonden verscherpen hun acties voor een betere politie-cao vanaf komende week. Woensdag, donderdag en vrijdag gaan de bureaus in diverse regio's dicht.

Voor later in de maand zijn landelijke stakingen aangekondigd.

ACP

Maandag maken ACP-ANPV bekend tot welke verdere acties zij hun leden zullen oproepen. Beide partijen gingen daarover vrijdag opnieuw nadenken, nadat de rechter een staking had verboden onder politiepersoneel dat de beveiliging van ambassades in Den Haag tot taak heeft.

Zeeland

De politiebureaus in Zeeland gaan woensdag als eerste collectief dicht, kondigde de NPB aan. Donderdag is het de beurt aan de vestigingen in de regio Zuid-Holland-Zuid en vrijdag in Limburg-Zuid. Ook een deel van de Amsterdamse politiebureaus sluit vrijdag de deuren.

NPB

Volgens de NPB zijn op die dagen ook acties voorzien in de regio's Zaanstreek-Waterland, Groningen en Gelderland-Zuid.

In Gelderland-Zuid ligt donderdag de hele verkeershandhaving en de verwerking van bekeuringen stil.

Overtredingen

De Amsterdamse afdelingen gaan nog minder overtredingen bekeuren. De komende tijd wordt alleen bekeurd als sprake is van verstoring van de openbare orde of (verkeers)veiligheid.

"Andere overtredingen worden met een schriftelijke waarschuwing afgedaan", kondigen de bondsafdelingen aan.

Op 23, 28 en 31 januari leggen alle korpsen in het land het werk neer, zo is de bedoeling van de NPB. In alle gevallen is noodhulp gegarandeerd.

Conflict

De vakbonden zijn met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) in conflict over het cao-beleid. De ACP wil een structurele netto loonsverhoging van 200 euro per maand.

De NPB wil een loonsverhoging van 3,3 procent per jaar en tegemoetkoming in de zorgverzekeringskosten voor politiemensen met een partner die niet werkt en/of studerende kinderen.

De NPB wil ook een aanzienlijke verbetering van de vergoedingen voor avond- en piketdiensten.

Ter Horst

Ter Horst vindt dat ze de bonden een goed bod heeft gedaan. Ze wil agenten de komende twee jaar 5,75 procent meer loon geven. Daarnaast biedt ze agenten op straat die al een jaar aan de top van hun salarisschaal zitten een toeslag van 100 euro bruto per maand.

De vakbonden kunnen dat aanbod ook verruilen voor een loonstijging van 6,75 procent voor alle politiemensen.