PARIJS - Tegen het middaguur was in Frankrijk geen euro meer te krijgen op de eerste dag dat plastic zakjes met veertig munten te koop waren voor een bedrag van 100 Franse francs bij banken, postkantoren en tabakswinkels (een staatsmonopolie). De postkantoren in de kleinste dorpen waren binnen een half uur "uitverkocht".

Al voor middernacht in de nacht van donderdag op vrijdag stonden rijen mensen te wachten voor de loketten van het grote postkantoor in de Rue du Louvre in Parijs, dat 24 uur per dag open is. Iedereen wilde als eerste het plastic zakje met de veertig muntjes hebben.

Totaal zijn de eerste dag in Frankrijk zo'n 50 miljoen zakjes verkocht, elk ter waarde van 15,25 euro. De zakjes worden dit jaar waarschijnlijk het meest verbreide cadeautje onder de kerstboom.

Officieel mocht iedereen maar een zakje krijgen, maar daar is behoorlijk de hand mee gelicht. "Morgen is een nieuwe dag, dan krijgen we weer een nieuwe voorraad," aldus de houdster van een postkantoor in het Noord-Franse Alquines (750 inwoners met de omliggende dorpen). Zij was in een kwartier door haar voorraad van tien zakjes heen.

Intussen kampt Frankrijk ook met stakingen bij de Munt in Pessac bij Bordeaux en met panne aan de nieuwe machines aldaar. Vandaar dat de hulp is ingeroepen van Spanje om per 1 januari voldoende muntstukken te hebben: 100 miljoen munten bestemd voor Frankrijk komen uit Spanje op de zes miljard die de Munt in Pessac de afgelopen maanden heeft geproduceerd.

/DOSSIERDe Euro