TILBURG - Zorgverzekeraar CZ weigert rekeningen van ziekenhuizen uit 2005 nog te betalen. Volgens de zorgverzekeraar hebben de ziekenhuizen lang genoeg de tijd gehad om hun geld te innen.

Een woordvoerster van CZ heeft een bericht hierover in de Telegraaf zaterdag bevestigd.

Zorgverzekeraars hebben zich al vaker beklaagd over de lange tijd die ziekenhuizen nemen om hun rekeningen in te dienen. Voor CZ is de maat nu vol. "Wij hebben ook een bedrijf te runnen", zegt een woordvoerster.

Naheffing

"Op deze manier moeten we onze verzekerden jaren later nog een naheffing sturen voor het eigen risico dat patiënten hebben. Onze klanten vinden dat heel vervelend."

Ook is het volgens haar moeilijk om de hoogte van de ziektekostenpremie vast te stellen als niet duidelijk is hoeveel zorg er per jaar is verbruikt.

Geduld

Volgens de verzekeraar is met alle ziekenhuizen afgesproken dat ze per behandeling ruim een jaar de tijd hebben om de rekening in te dienen. CZ zegt in de praktijk al coulant te zijn en twee jaar geduld te hebben. "Maar dan houdt het echt op", aldus de woordvoerster.

De problemen zijn ontstaan sinds enkele jaren geleden een nieuw, ingewikkeld declaratiesysteem is ingevoerd bij ziekenhuizen. Ze zeggen grote moeite te hebben om de rekening op te stellen.

Afspraken

Eerder werden al afspraken gemaakt tussen de partijen om tot een oplossing te komen. Maar volgens CZ laten sommige ziekenhuizen het er nog steeds bij zitten.

CZ schat over 2005 nog enkele miljoenen aan achterstallige rekeningen open te hebben staan.